Pastir.si - Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastir.si - Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastir.si - Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastir
Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec
(Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

DOBRODELNI KONCERT V ČAST SVETE ELIZABETE OGRSKE

DOBRODELNI KONCERT PROFESORJEV IN ŠTUDENTOV ODDELKA ZA CERKVENO GLASBO AKADEMIJE ZA GLASBO FRANCA LISZTA IZ BUDIMPEŠTE V ČAST SVETE ELIZABETE OGRSKE

Letos mineva 810 let od rojstva sv. Elizabete Ogrske – Turingijske. Rojena je namreč bila 7. julija 1207 v kraju Sarospatak na Ogrskem kot hči ogrskega kralja Andreja II. in njegove žene Gertrude iz pomembne bavarske plemiške rodbine Andechs – Meranskih. Komaj 4 – letno so zaročili s turingijskim mejnim grofom Ludvikom IV. in odtlej je živela na gradu Wartburg v Turingiji, kjer se je leta 1221 z Ludvikom poročila. Rodila je 3 otroke. Mož Ludvik se je leta 1227 na strani cesarja Friderika II. udeležil križarske vojne, a še preden so se vkrcali na ladjo, je zbolel in umrl v Otrantu v Italiji.

Elizabeta je že v času moževega življenja posvečala vso svojo skrb revežem in drugim pomoči potrebnim, kar ni bilo všeč moževim sorodnikom. Zato je leta 1228 zapustila grad in se preselila v Marburg. Otroke je dala v oskrbo, sama pa se je popolnoma posvetila bolnikom in revežem. Zanje je dala zgraditi bolnišnico, v kateri je bolnikom sama stregla. Umrla je 17. novembra 1231, stara komaj 24 let. Na njenem grobu so se kmalu pričeli dogajati čudeži, zato jo je papež Gregor IX. 28. maja 1235 razglasil za svetnico.

Njen stric, brat njene matere Gertrude, oglejski patriarh Berthold IV., pod katerega oblast je spadala večina ozemlja današnje Slovenije, je v mestu Slovenj Gradec dal zgraditi cerkev njej v čast, ki jo je osebno posvetil 30. aprila 2051. Tako je to prva cerkev na svetu, posvečena tej svetnici.

Kot ogrsko princeso jo seveda močno častijo tudi na Madžarskem. Zato se je Veleposlaništvo republike Madžarske v Sloveniji preko svojega kulturnega središča – Balassijevega inštituta v Ljubljani – odločilo, da doda svoj dragoceni kamenček v mozaik praznovanja godu sv. Elizabete v Slovenj Gradcu. Tako je v petek, 17. novembra 2017, na njen god, organiziralo dobrodelni koncert zbora in študentov orgel Oddelka za cerkveno glasbo Akademije za glasbo Franca Liszta iz Budimpešte. Zbor sestavljajo profesorji in študentje tega oddelka, člani zbora so tudi vsi študentje, ki so koncertirali na orglah. S strani župnije Slovenj Gradec je organizacijo koncerta prevzelo kulturno društvo sv. Uršule, svoj delež je pridala tudi mestna občina Slovenj Gradec z županom Andrejem Časom na čelu. Za koordinacijo med veleposlaništvom in župnijo oz. kulturnim društvom je skrbel sekretar za kulturo na veleposlaništvu g. Sarossy Bence, na strani občine pa je sodeloval tudi Javni zavod za turizem in šport Spotur.

Kot se spodobi, se je praznovanje godu sv. Elizabete pričelo s sveto mašo, ki jo je ob sodelovanju domačih in dekanijskih duhovnikov daroval mariborski nadškof metropolit mons. Alojzij Cvikl. Pri maši je prepeval domači mešani cerkveni pevski zbor. Orgle, ki sta jih dan pred praznikom popravila in uglasila mojstra Orglarske delavnice iz Hoč pri Mariboru, so na novo zazvenele, seveda ob upoštevanju dejstva, da jih je zob časa že pošteno načel, svoje pa so pridali še lesni črvi, ki jih neutrudno grizljajo, tako da lepo število lesenih piščali ne poje več, delno pa so poškodovane tudi nekatere sapnice. Na srečo so vsaj kovinske piščali v redu in se da s pomočjo zvez in kombinacij iz orgel izvabiti kolikor toliko sprejemljiv zvok.

Po maši je sledil koncert, ki ga je z uvodnim pozdravom vsem gostom, na čelu z veleposlanico republike Madžarske v Sloveniji gospo Edit Szilagyine Batorfi, mariborskim nadškofom mons. Alojzijem Cviklom in domačim županom Andrejem Časom napovedal domači župnik g. Ernest Berložnik. Nato je besedo povzela veleposlanica Szilagyine Batorfi, ki je navzoče najprej pozdravila v madžarskem jeziku, sledil pa je kratek prikaz življenja in dela sv. Elizabete v lepi slovenščini, kar so poslušalci v cerkvi nagradili z navdušenim aplavzom. Sam koncert zbora je bil sestavljen iz psalmov, antifon in responzorijev, molitev v čast sv. Elizabeti in nekaterih drugih skladb. Vsa besedila skladateljev iz 15. in 16. stoletja so bila zapeta v latinskem jeziku, pri vodenju zbora so se izmenjavali štirje dirigenti, profesorji in študentje, posamezne sklope pesmi pa so dopolnjevale orgelske skladbe, ki so jih izvajali študentje, sicer tudi člani zbora. Tako se je celoten koncert zlil v eno samo molitev, hvalnico sv. Elizabeti, Božji materi Mariji in Troedinemu Bogu. K temu so prispeval tudi poslušalci, ki koncerta niso prekinjali z vmesnim ploskanjem, ampak so se nastopajočim po končanem programu zahvalili z bučnim aplavzom.

Po koncertu je župnija v dvorani Elizabetinega doma pripravila večerjo za goste iz Madžarske, za povabljene častne goste in za člane domačega cerkvenega pevskega zbora. Domači župnik, veleposlanica in župan so se gostom zahvalili za lepo izveden koncert in izrazili željo in upanje, da je bil ta koncert samo uvod v daljše in plodno sodelovanje med republiko Madžarsko in republiko Slovenijo oz. Slovenj Gradcem. Čeprav je jezikovna pregrada predstavljala določeno oviro pri komunikaciji, je večer vendarle minil v prijetnem razpoloženju.

Gostje iz Madžarske so prenočili v Slovenj Gradcu, naslednji dan pa jim je zavod Spotur pripravil še kratek ogled mestnih znamenitosti, tako da so se polni lepih vtisov vrnili domov v Budimešto.

 

Janez Podstenšek

 

Dober glas seže v deveto vas - povej naprej!