Pastir.si - Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastir.si - Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastir.si - Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastir
Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec
(Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

ROMANJE CERKVENIH PEVCEV NA ZAPLAZ

Na povabilo duhovnikov naše Pastoralne zveze smo se v soboto, 5. maja 2018, cerkveni pevci vseh 4 župnij skupaj z nekaterimi svojci in drugimi prijatelji odpravili na letošnje romanje. Z avtobusom smo se preko Velenja, Arje vasi in Celja, preko Zidanega mosta, Sevnice ter Mirne in Trebnega na Dolenjskem odpeljali do zaselka Zaplaz, kjer stoji cerkev Marije Vnebovzete, ki je osrednja Marijina božjepotna cerkev novomeške škofije. V cerkvi pa v stranskem oltarju počivajo tudi posmrtni ostanki slovenskega mučenca, blaženega Lojzeta Grozdeta. Cerkev je bila v zadnjih letih deležna temeljite obnove, oltar z relikvijami blaženega Grozdeta pa krasi še čudovit mozaik, delo patra Marka Ivana Rupnika.

Vsako soboto je ob 10. uri v cerkvi sv. maša, ki smo se je z veseljem udeležili tudi mi. Poleg naše skupine so bili navzoči še romarji frančiškanske župnije iz Maribora. Pevci se niso zbrali na koru, kjer kraljujejo mogočne orgle, delo orglarskega mojstra Antona Škrabla iz leta 2016, ampak so posedli v cerkveni ladji. Ob orgelski spremljavi – na orgle je igral slovenjegraški organist Janez Podstenšek - smo prepevali ljudske pesmi in lahko rečem, da tako navdušenega petja že dolgo ni bilo slišati. V nekoliko daljši pridigi nam je domači župnik prikazal življenjsko pot pokojnega Lojzeta Grozdeta ter razložil pomen posameznih figur in simbolov na mozaiku p. Rupnika, ki krasi Grozdetov grob v mizi stranskega oltarja.

Po maši smo se pevci iz župnije Slovenj Gradec zbrali na koru in za zaključek zapeli še pesem v čast blaženemu Lojzetu Grozdetu izpod peresa Franca Juvana, potem pa je sledilo okrepčilo v podobi potice, flancatov in kavice – vse to je pripravil skrbni organizator romanja g. Gregor Kragelnik.

Pot nas je nato vodila nazaj v Mokronog, kjer nas je v stari gostilni Zlata kaplja že čakalo obilno in zelo dobro kosilo, s katerim smo nadomestili vso izgubljeno energijo. Pijača, s katero smo poplaknili vse te dobrote, pa je olajšala denarnico g. Ernesta.

Avtobus nas je nato zapeljal nazaj v dolino reke Save in nato do vasi Studenec, kjer je po poroki živela mati Lojzeta Grozdeta Marija s svojo družino in kamor je mladi Lojze rad prihajal na obisk. Domači župnik nam je povedal nekaj stvari o teh časih in dogodkih, pred izpostavljenim Najsvetejšim smo zmolili litanije v čast blaženemu Lojzetu Grozdetu, zapeli nekaj pesmi v čast majniški Kraljici in prejeli sveti blagoslov, potem pa smo na tamkajšnjem pokopališču obiskali še grob Lojzetove matere, ki je umrla leta 1990 v starosti 90 let, dveh Lojzetovih bratov in njegove tete Ivanke, ki je skrbela zanj, ko je iz domačega kraja odšel v šole v Ljubljano.

Polni lepih vtisov, navdušeni nad tem, kar smo videli in doživeli, ter hvaležni vsem, ki so nam omogočili in organizirali to romanje, ne nazadnje tudi nebeškemu Očetu, ki je vse to zopet ozaljšal z lepim vremenom, smo se v večernih urah vrnili domov.

Janez Podstenšek


Dober glas seže v deveto vas - povej naprej!