Pastir.si - Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastir.si - Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastir.si - Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastir
Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec
(Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Refleksija na Družinski Rad živim

„Gospod, ne hodi mimo!“ smo v srcu začutili udeleženci družinskega Rad živima med 02. 03. in 04. 03. 2018 nato pa še druga ekipa dober mesec kasneje med 6. 4. In 8. 4. 2018 v Veržeju.

Salezijanci so nas toplo sprejeli v svojem penzionu Mavrica (izpostaviti in pohvaliti moram ves trud slezaijancev, da so tak ogromen, sorazmerno star samostanski kompleks z visokimi stropi uspeli preobraziti v prostore s prijetnim domačnim vzdušjem, z izbrano dekoracijo ter obenem poskrbeti za okusno hrano ter utrip živosti ter zaželjenosti - dober zgled za obilico kompleksov v Sloveniji, ki nosijo skrit potencial). Uvodno nelagodje, ko se počutiš kot tujec med samimi novimi obrazi, je hitro splahnelo, ko smo se poglobili v odlomek iz Svetega pisma (1Mz 18, 1-15).

Kdo bi si mislil, da bo sobota tako “kratka”, a tako „polna“?

Medtem ko se otroci v varnih rokah animatorjev zabavajo ter igrajo, se starši znova potopimo v zgodbo Svetega pisma (Lk 7, 36-50 Grešnici je odpuščeno). Odpuščanja je vreden prav vsak, odpuščanje samemu sebi in drugim pa osvobaja v vseh pogledih in da prostor ljubezni.

Odpuščanje je nit, ki nas poveže s filmom, ki sledi. Koliba – film o trpljenju, modrosti, sovraštvu, oduščanju, ljubezni… Prikaz Boga – Svete trojice na svojstven način. Tudi tiste, ki rabimo več dokazov in realnih dejstev popelje skozi čuten svet do globokih spoznanj.

Si vedel, da si TI Tist, ki ga ima Bog še posebej rad?

Da, vsak izmed nas je Tisti – ti, on, ona, jaz – vsakega ima posebej rad, ne glede na bremena, ki jih nosimo, grehe, ki jih imamo, ljubezen, ki jo premoremo…

Poznate način kako postati Svetnik? 15 minut na dan in v enem letu bi uspeli prebrati celotno Sveto pismo, kar naj bi “zagotavljalo pot do Svetniškega sija”.

A moram priznati – lansko poletje sem se preko Biblija.net odločila za ta korak – ne da postanem Svetnica – temveč da preberem celotno Sveto pismo. Prvi mesec sem pridno in ponosno dnevno zasledovala svoj cilj, a kmalu pridejo dnevi, ko imaš “slab dan”, ko začneš “preskakovati” dneve, tedne in pride dan, ko “padeš ven”. Po pol leta se maili z odlomki še kar dnevno zbirajo v mojem elektronskem nabiralniku in zbujajo slabo vest, a me ne spravijo več v ritem dnevnega prebiranja. Kljub temu vztrajam in vsakič znova iščem priložnosti, da vzamem v roke Sveto pismo – pe četudi za nekaj minut. In me slikovito spomne na dejstvo, da je vsak izmed nas lahko izgubljen sin, izgubljena ovca, ki - ko se kesajoče se vrne - jo Bog sprejme z odprtimi rokami, odpusti - ne glede na težo greha.

Nedelja prinaša piko na I - čaka nas še eno presenečenje – zanimiva gostja dr. Andreja Poljanec – rdeča nit je rahločutno starševstvo, za ketrega je potrebno izhajati iz sebe.

Nedeljsko bogoslužje je družinsko – in v skladu s tem toplo, polno otroških vriskov, joka, prisrčnih izjav, pristosti in močnih ugotovitev.

Zavemo se, da se čas Rad živima izteka... a vseeno bo trajal še naprej – z mapico, ki ima prostor za mesečne družinske zapiske, nas Simon spodbudi k nadaljevanju vsega kar nas je v tem vikendu “objelo”. Skupno kosilo, fotografiranje… in že vsaka družina hiti v svoj vsakdan.

Očitno vikend poln spoznanj, navdihov, novih vezi. V takem in po takem vikendu Gospod ne gre mimo, mi ne gremo mimo, se ustavimo, si pogledamo v oči, začutimo ljubezen do sebe, do drugega, do Boga, ki traja in traja…. Navdaja me hvaležnost - Bogu, možu, otorkoma, duhovnikoma, organizatorjema, animatorejem, soudeležencem,…

Z Bogom – do Rad živim 2019!

Maja Majerič Berložnik


Dober glas seže v deveto vas - povej naprej!