Pastir.si - Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastir.si - Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastir.si - Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Pastir
Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec
(Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg)

Uvod v post

Uvod v post

Pred nekaj tedni smo v Pastirju pisali o moški postni navezi

Eksodus 90. Ob tem zgledu mož je dozorela ideja, da se

v postno skupnost povežemo tudi ženske. Zaradi izjemnega

odziva podaljšujemo možnost prijave, za vse, ki želite več informacij, pa jih podajamo v tem pismu. Prijavite se lahko na e-naslovu pisarna@pastir.si ali po telefonu 02 88 41 505; tiste, ki ne uporabljate elektronske pošte, prosimo, da ob prijavi sporočite svoj domači naslov.

 

Naše druženje bo potekalo ob Božji besedi, in sicer Markovem evangeliju, ki ga bomo tekom teh 40+ dni počasi prebirale. Ob duhovnem poglabljanju pa ne bomo pozabile na našo celostno človeško naravo, kar pomeni, da bomo vključevale telo, dušo in duha.

Spodbujena boš, da v vsakem dnevu nameniš okoli pol ure dnevno (ne nujno v kosu) za to postno akcijo. Naslovile smo jo po Pavlovih besedah v Pismu Galačanom (5,14b): »Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe.« Poudarjamo pa, da je težko uresničevati ljubezen do drugih, če nimamo rade sebe. Zatorej je ta postni čas namenjen v prvi vrsti iskanju ljubezni do sebe, saj bomo le na ta način lahko ljubile druge. Morda bo konec postnega časa prinesel v naše življenje večji red in bo iz tega nastal tudi kakšen dnevni red zate, kdo ve.

 

Z vstopom v to navezo se obvezujemo tudi, da samo sebe negujemo na spodaj navedene načine:

  1. TELO: Sposodile smo si izraz GPS, kar prevajamo takole:

G = gibanje à Spodbujamo te k rednemu vsakodnevnemu gibanju, kar pomeni vsaj toliko časa, da si »poženeš kri po žilah«.

P = prehrana à Tvoji obroki naj bodo predvsem zmerni, redni in zdravi. Gre za to, da si osmisliš hrano kot potrebo, ki naj bo izbrana, čim manj predelana, po možnosti domača ter primerno pripravljena. Če se ti zdi nujno, pa se lahko kakšni stvari v tem času tudi odrečeš.

S = spanje à Spanje naj ne bo prekratko, zato priporočamo vsaj 7 ur na noč, kajti po vseh znanstvenih dognanjih je največji razlog za izgorelost in posledično slabe odnose prav pomanjkanje spanja.

  1. DUŠA: Na ogledalo si nalepi citat iz Pisma Galačanom in si ga – če se da, z nasmehom – vsako jutro preberi: »Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe.« Ko namreč v sebi vidiš lepoto Boga in se imaš rada, se s tem vadiš v ljubezni do drugih.
  2. DUH: Vsaj 10 minut na dan posveti sebi v Božjem objemu (po svoje, v miru, izklopi vse in se prepusti).

Naj bodo te spodbude nežne in v tempu, ki ga zmoreš.

 

Tako, to je osnovna forma naših srečevanj. Dan za dnem bomo torej sledile Markovemu evangeliju, hkrati pa bomo spodbujene na enem od teh treh področij še čisto konkretno. Iz nedeljo v nedeljo nas bo spremljal tudi kratek nagovor duhovnika. V nedeljo ne bo konkretnih spodbud (Marko bo sicer z nami), bo pa to čas za pregled tedenskega dogajanja in odmev na naše delo = refleksija, ki jo bomo na kratko zapisale.

Cilj tega druženja torej ni v postenju, odrekanju in premišljevanju o hrani, temveč usmerjen, ljubeč pogled nase … to veliko in enkratno Božjo stvaritev, ki se imenuje JAZ ali še lepše, Božja hči.

Prav tako ni ideja, da v tem postu delujemo »agresivno« in nam je vsega preveč, potem pa stvari pozabimo in komaj čakamo Alelujo, ampak je naša želja, da bi korak za korakom spreminjale svoja življenja za čas, ki traja še po Veliki noči. Se pravi, da bi bil post začetek poti, ki vodi bližje k Bogu, k drugim in predvsem k sebi. Dan za dnem.

Smo stvaritev Boga, in to ni malenkost. Naj bo ta post tudi izraz hvaležnosti za to, da se smemo imenovati Božje hčere ter se imamo kot take neizmerno rade.

 

Blagoslova na tej poti,

    soustvarjalke

Dober glas seže v deveto vas - povej naprej!